Het voelt meer als een volwaardige baan dan een stage.

Lucas (20), BBL-opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg

Lucas (20 jaar) startte een half jaar geleden de BBL-opleiding opleiding Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg. Het principe van werken én leren bevalt hem uitstekend.

Waarom koos je voor een BBL-opleiding in de ouderenzorg?  

"Ik werkte hiervoor vijf jaar in de detailhandel als verkoopspecialist. Verkoper en leidinggevende in een winkel. Met mensen werken, maar ook de verkooptrucjes leren. Hoe zorg je dat mensen meer aanschaffen? Toen dacht ik; is dit het nou? Het ging soms meer om cijfers dan om mensen. In de zorg werk je vanuit je hart, dat wilde ik graag ontdekken. Toen heb ik meeloopdagen geregeld. Gewoon een paar organisaties gebeld. Zo liep ik een dag mee bij het Leger Des Heils en op een dagbesteding. Heel leuk. En ook met ouderen in Harderwijk. Dat sprak me het meest aan.  
 
Vorig jaar kwam de BBL-opleiding Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg voorbij. In de winkel waar ik werkte, klikte het al goed met oudere mensen die kwamen. Toch twijfelde ik wel even. Neem ik ontslag bij een goede werkgever? Afscheid van fijne collega's? Past het werk in de zorg mij wel? Je moet toch mensen wassen, dat was ik helemaal niet gewend. Kan ik daar wel tegen? Een half jaar later kan ik zeggen: ik heb nog geen seconde spijt gehad."  

Hoe ervaar jij het BBL-traject?

"Heel prettig. Ik heb een contract van 24 uur, inclusief één schooldag. De ene week werk ik wat meer en de ander wat minder. Ook schooluren zijn verdeeld over meerdere dagen. Daarnaast doe ik tien tot zestien uur thuisstudie. Als ik werk dan zorg ik echt voor mensen; wassen, aankleden, medicatie geven, gesprekken met familie voeren en zo. Doordat ik meewerk, zie ik alles waarvoor ik leer direct terug in de praktijk en leer ik snel.  
 
Ik werk in een team met leuke collega's. Met hen kan ik makkelijk overleggen, dingen bespreken, vragen stellen, delen wat ik meemaak. Heel fijn. Ik hoor helemaal bij het team. In het begin had ik geen enkele ervaring, toen had ik veel begeleiding nodig, maar collega's stimuleerden mij al snel om dingen zelf te doen. Daarnaast zit ik op Deltion in een klas vol gemotiveerde klasgenoten, spreek ik leraren en er is een opleidingscoach die vraagt hoe het met mij en mijn studie gaat. Bovendien heb ik ook nog mijn werkbegeleider bij IJsselheem, Henrieke, haar spreek ik het meest.  

De begeleiding is dus goed, maar ook nodig. Je kunt niet zomaar wat doen. Je bent direct voor mensen aan het zorgen. Zelfs als je iemand iedere dag helpt, kan er iets onverwachts gebeuren. Achter elke deur begint weer een nieuw verhaal. Dat blijft bijzonder.  
 
Ten slotte is het voor mijn leeftijd ook fijn dat ik tijdens deze studie ook al geld verdien. Het voelt meer een volwaardige baan dan een studie met een stage."   

Kom jij ook werken bij IJsselheem?

Klik hier voor alle vacatures bij IJsselheem