Het is bijzonder dat mensen je vertrouwen en hun levensverhaal aan jou vertellen

Christa verzorgende IG

Christa werkt op locatie Werkeren in Zwolle, een zelfstandige woonvorm voor ouderen met psychische klachten. "Als iemand ziek is, dan wil je dat iemand lichamelijk herstelt. Maar als iemand psychisch ziek is, dan is de hulpvraag zo anders."

Vrachtwagenchauffeur

Al vanaf haar vierde wilde Christa vrachtwagenchauffeur worden. “De vrijheid, in zo’n robuust groot ding rijden…” Totdat tijdens een snuffelstage in de zorg iemand tegen haar zei: ‘Jij moet echt niet op de vrachtwagen gaan. Hier ligt jouw hart. Dit moet je doen. Ik weet zeker dat je er geknipt voor bent.’ Christa: “Toen ging ik twijfelen en ben ik toch de zorg in gegaan. In contact zijn, mensen helpen bij wat ze niet kunnen doen. Dit is het laatste stukje zorg. Dat komt dichtbij en dat is wat ik wil doen.”

Met de handen op de rug werken

Christa was vanuit de somatische zorg gewend om alles met haar handen te doen. Nu doet ze meer met de handen op de rug. Meer begeleiden en meer praten. Hiervoor volgde ze met het team scholingen die ze direct in de praktijk toepasten. "Als iemand ziek is, dan wil je dat iemand lichamelijk herstelt. Maar als iemand psychisch ziek is, dan is de hulpvraag zo anders. Mensen worden vaak niet begrepen. Aan de buitenkant zie je vaak niet wat er binnen zit. Door ziekte of een trauma. Denk alleen al aan alcoholmisbruik. Ondanks dat iemand voor jouw gevoel soms verkeerde keuzes maakt, zie je wel in waarom iemand dat doet. Begrip voor hen is heel belangrijk.”

Net een clown

“Elke cliënt heeft een heel eigen benaderingswijze. Soms voel ik me net een clown. Bij de één trek ik de jas aan dat ik blij moet zijn. Bij de ander moet ik heel rustig zijn en alleen maar luisteren. En bij weer iemand anders moet ik juist heel veel vertellen. Ik heb dat wel echt moeten leren. Het bijzondere vind ik dat de mensen je vertrouwen en hun levensverhaal aan jou vertellen. Veel van die verhalen zijn verdrietig en heel schrijnend. En dat vertellen ze toch maar aan jou. Ze geven je het vertrouwen. Dat vind ik mooi." Christa haalt er voldoening uit als iedereen zich gehoord voelt en iemand de rust heeft. Ze vertelt dat je wel sterk moet zijn om dit werk te doen. "De problematiek op onze afdeling is best heel heftig. Gelukkig zijn onze eigen psychologen en psychiatrisch verpleegkundige en onze samenwerkingspartners heel nauw betrokken. Door de jaren heen ben ik daar zelf ook in gegroeid en veranderd. Het werken hier heeft mij gevormd.” 

Kom jij ook werken bij IJsselheem?
Klik hier voor alle vacatures bij IJsselheem