Jesse werkt als ergotherapeut bij het revalidatiecentrum van IJsselheem. "Ik pas mijn behandeling aan op waar de cliënt op dat moment staat en behoefte aan heeft. Vertrouwen, empathie en luisteren zijn hierin belangrijk.”
Voorgeschiedenis
Na de opleiding sociaal pedagogisch werk volgde Jesse de studie Ergotherapie. Zijn interesse in het lichaam en de praktische en technische kant van het vak trokken hem in het beroep. "Tijdens mijn studies ging ik onbewust steeds vaker stages lopen in de ouderenzorg. De cliënten hebben een heel levensverhaal en weten goed wat ze willen. Bij ouderen is er vaak een voorgeschiedenis die de zorg complexer en daardoor uitdagender maakt."
Vertrouwensband
“Met ergotherapie kijken we naar de doelen die een revalidant zelf wil behalen. Deze verschillen per persoon en variëren van brood smeren, wassen en aankleden tot pinnen of fietsen. Soms observeren we de handelingen, waarbij we ook oog hebben voor het cognitieve proces. Mede door deze bevindingen kunnen we samen met het behandelteam werken aan de gestelde doelen. Als het lichamelijk niet meer lukt, kijken we naar andere manieren. Zo kan ik de revalidant een andere manier van handelen aanleren of geef ik praktische adviezen om het doel te bereiken. Als allerlaatste wordt er pas gekeken naar hulpmiddelen. Mijn vak gaat om mensen. Een vertrouwensband is belangrijk. Ik geef aandacht aan de verschillende emoties van mensen. Ik pas mijn behandeling aan op waar de cliënt op dat moment staat en behoefte aan heeft. Vertrouwen, empathie en luisteren zijn hierin belangrijk.”
Samenwerking bij revalidatie en behandeling
“Op het moment dat iemand bij het revalidatiecentrum komt, komt vaak pas het besef ‘Wat is me nu overkomen?’. Dan gaan mensen nadenken wat als eerste belangrijk is om weer te kunnen. Dat is voor iedereen anders en dat maakt iedere situatie anders. Het hele behandelteam, waaronder ergotherapeuten, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychologen werkt mee aan de doelen om mensen zo zelfstandig, veilig en verantwoord mogelijk naar huis te helpen. Er wordt samengewerkt met het ziekenhuis, gemeenten en behandelaren in de omgeving voor na het revalidatietraject en binnen IJsselheem tussen behandelaren en de zorg om zo goed mogelijk voor de revalidant te zorgen. De naasten van de revalidant worden ook intensief betrokken bij het revalidatietraject.”
Helemaal op mijn plek
Een waarneming, een mooie reis en wat jaren werkervaring later, zit Jesse helemaal op zijn plek bij Revalidatiecentrum Zwolle en bij IJsselheem. “IJsselheem is innovatief. Zo zijn we continu in werkgroepen bezig om verbeteringen door te voeren. Het voordeel van een grote organisatie als IJsselheem is dat ik mij kan blijven ontwikkelen. Zo is het mogelijk om mee te kijken bij een andere pijler zoals ‘wonen’ of ‘eerstelijn’. IJsselheem denkt mee en ondersteunt hierin. Tegen alle mannen die twijfelen of ze in de zorg willen werken wil ik zeggen: laat je niet tegenhouden door vooroordelen en doe gewoon wat je leuk vindt.”
Kom jij ook werken bij IJsselheem?
Dit verhaal is onderdeel van een campagne om vacatures bij IJsselheem onder de aandacht te brengen. Klik hier voor alle vacatures bij IJsselheem.