Een BBL-opleiding is de perfecte manier om alsnog voor dat zorgdiploma te gaan.

Maaike (31), BBL-opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg

Maaike (31 jaar) startte twee jaar geleden met haar BBL-opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg. Inmiddels heeft zij een vast contract bij IJsselheem.

Hoe ziet zo'n BBL-traject eruit?

"Ik zat in een klas met zo'n twintig mensen. Ik verwachtte dat ik een van de ouderen zou zijn, maar ik was een van de jongsten. Een hele diverse groep van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Ieder met een eigen verhaal.  
 
Vrijwel direct werkten we een aantal uren mee in een zorgteam. Daarnaast kregen we klassikaal les over communicatieve vaardigheden, of bespraken we een casus. De opleiding is zo opgebouwd, dat je situaties die je in praktijk tegenkomt, direct kunt oppakken voor jouw studie. Zo kon het zijn dat iemand in mijn groep met module vier bezig was en de ander met zeven, omdat de ene een palliatieve casus had en de ander een katheter moest plaatsen. Je koppelt de studie aan wat je in praktijk ziet. Dat vond ik heel prettig.  
 
Het is een gecombineerde opleiding: Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg. Je hebt dus naast verpleegtechnische zorg ook welzijn. Wie is de cliënt? Wat vindt hij of zij prettig? Hoe kan ik mijn manier van zorgverlenen op de individuele cliënt afstemmen? Je leert echt stilstaan bij wie de cliënt is. Zo leer je met jouw hart en verstand voor iemand zorgen."  
 Foto: Lucas en Maaike deden samen de BBL-opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg

Waarom besloot jij die BBL-opleiding te doen? 

"Ik werkte tien jaar in een bakkerswinkel, met twee filialen en een eigen bakkerij. Direct vanaf de Havo. Vast contract. Veelzijdige baan. Ik had plezier in mijn werk. En toch... Wilde ik dit mijn levenlang doen? Eigenlijk wilde ik altijd al verpleegkundige worden. Maar wanneer zeg je: ik stop ermee en ga weer volledig naar school? Ik had een hypotheek, vaste lasten, vast contract. Krijg ik geen spijt? Ik kan nu zeggen; nee, dat krijg je niet. Een BBL-opleiding is de perfecte manier om alsnog voor een zorgdiploma te gaan. Ik kon studeren én salaris ontvangen.   
 
Waarom ik voor de ouderenzorg koos? De grootste klantengroep in de bakkerij waren 65-plussers. Ik had altijd een klik met hen. Mooie gesprekken. Direct in de eerste week op een afdeling voor mensen met dementie wist ik het zeker: dit is wat ik wil doen. Als leek dacht ik dat het ziektebeeld dementie een beetje vergeetachtigheid was. Vergevorderde dementie paste totaal niet hij het beeld dat ik had. Ik voelde gelijk de intrinsieke motivatie in mijn lijf. Wat is dit? Het was een cultuurshock, ik had niet verwacht dat moeilijk gedrag ook dementie was. Tegelijk zag ik de schoonheid, warmte, liefde en warme zorg van het team waar ik terecht kwam. Ze doen zoveel voor die mensen. Ziel en zaligheid leggen zij in hun werk, alsof het eigen familie was. Dat vind ik zo mooi om te zien. Ik voel dat ik dat ook in me heb!  
 
Het is een heel complete opleiding. Alle aspecten die je moet leren, zijn verwerkt in het programma. Nu ben ik geslaagd, kan ik aan het werk en ben ik overtuigd dat ik geen verrassingen tegenkom." 

Kom jij ook werken bij IJsselheem?

Klik hier voor alle vacatures bij IJsselheem