Je moet de kleine dingen kunnen zien en die waarderen

Marjo verzorgende IG

Marjo werkt op locatie Werkeren in Zwolle, een zelfstandige woonvorm voor ouderen met psychische klachten. "Je moet anders durven kijken en op een respectvolle manier mee kunnen bewegen met de behoeftes van iemand."

Rugzak

"We bieden als enige locatie in de regio gerontopsychiatrische zorg. De mensen die hier wonen hebben vaak een enorme rugzak bij zich, hebben veel ellende meegemaakt, vaak al vanaf jonge leeftijd. Het psychische aspect vond ik in het begin wel een uitdaging en vind ik nog wel eens heftig. Naarmate je ouder wordt en meer ervaren bent, merk je dat het je steeds beter af gaat." En het werken hier vindt ze heerlijk, vertelt ze. "Ik vind het heel mooi om voor deze mensen iets te kunnen betekenen. Dit is echt mijn plek. Je moet de kleine dingen kunnen zien en die waarderen!”

Zelfredzaamheid

Zorgen zit Marjo in het bloed: “Ik weet nog goed dat ik als jong meisje vaak bij mijn oma logeerde. Dat vond ik heerlijk. Vooral ouderen geven me het gevoel dat ik er voor ze kan zijn en stralen dankbaarheid uit. Maar ik heb hier ook geleerd dat direct ingaan op een hulpvraag niet altijd hetgeen is waar iemand het meeste baat bij heeft. Daarom spelen we naast het zorgen voor mensen ook in op hun zelfredzaamheid. Als iemand kleine dingen zelf weer even doet, geeft ze dat een gevoel van eigenwaarde.”

Respectvol meebewegen

“We krijgen veel mogelijkheid tot het volgen van cursussen en scholingen. Dit helpt om anders naar je werk te kijken en nieuwe inzichten op te doen. Zo ben ik erachter gekomen dat of iets bij een bewoner werkt in hele kleine dingen kan zitten: je uitstraling, de kleur van je haar of je houding. Je moet anders durven kijken en  op een respectvolle manier mee kunnen bewegen met de behoeftes van een bewoner.”