Iemand leren kennen is de basis voor goede zorg!

Mark (23), Verzorgende IG

Mark (23) is verzorgende IG, één van de jongsten uit zijn team en een man. Het liefst ziet hij meer mannelijke collega's in de ouderenzorg. Hij doet dan ook een oproep: "Kom op mannen, trek dat uniform aan!"

Waarom zorgen meer mannen in de zorg voor nog betere zorg?

"Met ons team bieden wij zorg aan zo'n twintig bewoners van De Vijverhof,  We zorgen dat zij een zo fijn mogelijke dag hebben. De manier waarop je iemand uit bed haalt, of koffie brengt of medicijnen geeft, bepaalt mee of diegene een goede dag heeft. De benadering is belangrijk. De manier waarop ouderen aangesproken worden, is afhankelijk van wie er werkt. Vrouwen of mannen bekijken elke situatie met andere ogen. Dat is nou eenmaal zo. Daarom is het voor cliënten in een woonzorglocatie belangrijk dat er naast vrouwen ook mannen in de zorg werken. De klik tussen bewoners én mannen is anders.  

Die benadering van cliënten vind ik niet alleen belangrijk, maar ook leuk aan mijn werk. Dat je een band opbouwt. Weet wat bewoners bezighoudt. Waar ze mee zitten. Bij IJsselheem doen we dat onder andere door iemands levensverhaal op te schrijven. Waar heeft iemand gewoond? Welke werk deed hij of zij? Hebben ze kinderen? Iemand leren kennen is de basis voor goede zorg." 
 

Hoe helpt het levensverhaal dat jij betere zorg levert?  

"Er is weleens een vrouw die niet wil dat ik kom wassen of aankleden. Is dat omdat ik een man ben? Schaamte? Is er iets gebeurd? Als je dat weet, kun je daar rekening mee houden of erover in gesprek gaan. Een ander voorbeeld is een dame die haar leven lang lesgaf. Zij was gewend een ander te zeggen wat te doen. Nu ze dementerend is, communiceert ze ook zop die sturende manier met zorgmedewerkers. Dat kan vervelend zijn, totdat je begrijpt waar dat gedrag vandaan komt. Dan kun je dat zelfs waarderen. 
 
De manier waarop je bewoners in een woonzorglocatie benadert, is dus bepalend hoe zij hun dagen ervaren. Dan is het goed dat er ook mannen in de zorg zijn. Voor de cliënten, maar ook voor het team. Mijn vrouwelijke collega's vinden het ook prettig dat ik met een andere blik naar situaties kijk. Ten slotte zou ik het fijn vinden om ook met een collega mannenpraat te hebben. Tijdens de pauze het voetbal analyseren bijvoorbeeld. Deze oproep is dus namens bewoners, collega's en mijzelf: kom op mannen, trek dat uniform aan!" 

Kom jij ook werken bij IJsselheem?
Klik hier voor alle vacatures bij IJsselheem