Je mag hier zijn wie je bent. Dat kan IJsselheem goed.

Gerike (31), verpleegkundig specialist

Gerike (31) is verpleegkundig specialist en raadt iedere zorgprofessional aan om de ouderenzorg serieus te overwegen.

"Waardig leven, waardig sterven is mijn motto. Ik werk met mensen in de laatste fase van hun leven. Hoe kan je dat stukje nog een beetje beter maken? Dat is de hoofdvraag. Pas ging een vrouw van 61, die niet lang meer te leven heeft, naar de Orchideënhoeve. Die was gesloten, maar ging speciaal voor haar open. Haar zus en man gingen mee. Ze kan al niet meer praten, maar toen ik er later naar vroeg, straalden haar ogen. Wauw, dacht ik, toch een extra herinnering." 
 
Gerike is regiebehandelaar, dat betekent dat zij het zorgproces aanstuurt. De verzorgenden op de afdeling, maar ook de disciplines, zoals een psycholoog bij roepgedrag of een fysiotherapeut bij valgedrag. 

Waarom kiest een verpleegkundig specialist voor de ouderenzorg?

"Mijn werk is heel generalistisch. In een ziekenhuis kijk je bijvoorbeeld naar een specifieke ziekte of orgaan, in de ouderenzorg naar de hele mens. Dat is een verschil. In de gezondheidszorg heb je twee soorten zorg: je hebt care en cure, verpleegkunde en geneeskunde. Wij zitten op het raakvlak daartussen.  
 
Een 95-jarige dame kan bloed bij haar ontlasting hebben, darmkanker? Wil je dat nog onderzoeken of richten we ons op een zo goed mogelijk kwaliteit van leven? Dat is een moeilijke vraag. Daar heb je het over met cliënt, familie én collega's. Voor ieder persoon ligt dat zwaartepunt ergens anders. Dan komt naast alle medische kennis, ook mijn verpleegkundige kennis goed van pas. Soms werkt een luisterend oor beter dan medicijnen. Het is maatwerk.  

Mijn werk gaat over de consequenties van medische keuzes en de invloed op het dagelijks leven." 

Waarom kiest een verpleegkundig specialist voor IJsselheem? 

"IJsselheem voelt als een warm bad, zo voelt dat echt. Hier krijg je veel verantwoordelijkheid. En, je mag zijn wie je bent. Dat kan IJsselheem goed. Kennis, karakter, onze vooropleiding; iedereen is verschillend. Mijn collega was dertig jaar teamleider, die kent de ouderenzorg van A tot Z. Ik mag de jonge, gedreven professional zijn, die nieuwe dingen opzoekt en de boel soms afstoft. We werken op een manier die bij ons past. We volgen dezelfde medische richtlijnen, maar ik vlieg een casus op manier A aan, en hij op manier B. Dat verschil mag bestaan. Die ruimte is er. 

Daarnaast maak je in de ouderenzorg zoveel mooie en verdrietige momenten mee, dat je met jouw team snel een hechte band opbouwt. Ik raad het iedereen aan. Spreekt generalistische zorg je aan, met zowel veel medische zorg als menselijk contact, dan moet je de ouderenzorg serieus overwegen."

Kom jij ook werken bij IJsselheem?
Klik hier voor alle vacatures bij IJsselheem