Ik had nog niet zoveel werkervaring, na de Talentenpool had ik die veel meer.

Joanne (21), verpleegkundige talentenpool

Joanne (21) was één van de eerste verpleegkundigen die haar zorgcarrière begon in de talentenpool. Dat raadt ze iedereen aan: "Het was zo waardevol om te ontdekken welke doelgroep mij ligt." In dit interview legt ze uit welke waardevolle start ze kreeg van haar loopbaan.

Wat is dat dan die talentenpool? 

"Ik had net mijn opleiding verpleegkundige niveau 4 afgerond. Waar wilde ik gaan werken? Ik wist het niet. Dankzij de Talentenpool kon ik bij alle zorg die IJsselheem biedt meewerken. Zo werkte ik mee op alle afdelingen die mij interessant leken. Overal werkte ik één tot twee maanden.  
 
Zo liep ik eerst mee in de thuiszorg in Zwartsluis, daarna op de revalidatieafdeling in Zwolle, vervolgens een een locatie waar mensen met dementie wonen in Genemuiden en ten slotte een locatie waar mensen wonen met lichamelijke klachten, dat was in Hasselt. Ik ben overal geweest. Niet alleen de zorg, maar ook alle gemeenten leerde ik kennen. Of dat anders was? Iets. Zwolle is toch een stad, zakelijker, terwijl het in Genemuiden en Zwartsluis meer ons-kent-ons is. Maar steeds zag ik dezelfde drive: collega's zetten zich samen in voor de cliënten. Hierdoor bouw je snel een band op; met cliënten én collega's. In principe is dat overal gelijk."

Vacature talentenpool verpleegkundige in Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis

En toen koos je voor de thuiszorg in Zwartsluis? 

"Ja, qua zorg en variatie zat ik hier het meest op mijn plek. Daar kwam ik achter tijdens de meewerkmaanden. Alle doelgroepen hadden wel wat hoor. In revalidatie deed ik meer zorghandelingen, infusie en dat soort dingen. Met PG was ik veel meer bezig met begeleiden. Maar de thuiszorg vond ik het meest uitdagend. Vooral door de variatie. De ene cliënt zie je een paar keer, de ander jarenlang. Bovendien werken we zelforganiserend, daar kan ik ook veel van leren.  
 
Ik zie de meerwaarde van de talentenpool niet alleen in mijn persoonlijke keuze, maar ook voor de cliënten. Nu begeleid ik ook mensen met dementie, meestal in de beginfase. Bij De Meente, waar ik mensen met vergevorderde dementie verzorgde, leerde ik hoe belangrijk het is om de achtergrond van iemand te kennen. Waarom reageert iemand zoals zij reageert? Wat heeft iemand meegemaakt? Zo belangrijk om te weten, als je iemand wilt helpen. In De Meente was bijvoorbeeld een vrouw met vergevorderde dementie, zij lag voornamelijk op bed, de hele dag. Soms had ik een contactmoment. Dan pakte ik haar hand. Praatten we wat. En kreeg ik een glimlach. Een blik. Dat was wel heel mooi. Zo waardevol. Dat kan alleen als je iemand goed kent. Die ervaring helpt nu om mensen in de thuiszorg met beginnende dementie voor te bereiden wat mogelijk komen gaat."

Als iemand anders de kans heeft te solliciteren op de talentenpool, zeg jij doen? 

"Zeker. Absoluut. Ik ben bij IJsselheem overal geweest, heb alles gezien. Op die manier kon ik mijn blik verbreden in verschillende doelgroepen. Doordat ik er middenin werkte, kwam ik erachter wat bij mij past. Welke doelgroep? Welke plaats? Welk team? Ik had nog niet zoveel werkervaring, na dit traject had ik dat wel. De vragen wat-kan-ik-allemaal-gaan-doen en wat-past-bij-mij werd beantwoordt."

Kom jij ook werken bij IJsselheem?
Ben jij verzorgende IG/verpleegkundige en wil je ontdekken welke zorgsoort jou echt laat stralen? Weet je nog niet precies of dat dementie, somatiek, wijkverpleging of misschien wel revlidatie is? Kom het dan nu bij ons ontdekken in de talentenpool van IJsselheem!