De rol van een psycholoog in de ouderenzorg wordt steeds groter.

Martijn (44), GZ-psycholoog

Martijn (44) is één van de twaalf psychologen bij IJsselheem. Hij stapte twee jaar geleden als GZ-psycholoog over vanuit de GGZ naar een nieuwe wereld, die hem aangenaam verrast. Hij moedigt meer psychologen aan om de ouderenzorg te overwegen.

Hoe vond jij het om over te stappen naar de ouderenzorg? 

"Eerlijk? Het kostte mij zeker een jaar om te wennen. Ook niet zo gek wanneer je overstapt vanuit een compleet ander werkveld. Mijn basis ligt binnen de GGZ, voornamelijk in het werken met mensen met autismespectrum problematiek. Die ervaring neem je mee, maar voor een groot gedeelte begin je ook opnieuw. Bepaalde vooroordelen (en onwetendheid) die ik herken bij autisme, had ik zelf voorheen ook kijkend naar de ouderenzorg. Wat kun je nog betekenen? Kun je nog behandelen? Natuurlijk kan dat, maar die ervaring moet je nieuw opdoen. Regelmatig word ik verrast door reacties van zowel cliënten, familie, als collega's, dat maakt het werk zo boeiend.  
 
Daarnaast moest ik aan veel andere dingen wennen: een nieuwe organisatie, nieuwe manier van werken, nieuwe systemen, nieuwe collega's. Waar ik voorheen op een vaste afdeling werkte, werk ik nu op vier verschillende locaties. Het kost tijd om iedereen te leren kennen (collega's, cliënten, familie red.). Het was veel. Momenten van twijfel wisselden zich in het begin af met momenten van enthousiasme, maar gelukkig nam dit laatste steeds meer toe."   

Hoe kijk je naar jouw eerste jaren in de ouderenzorg? 

"Mensen die ouder worden hebben een mooie leeftijd om mee te werken. Ze doen prachtige uitspraken en kunnen waardevolle verhalen vertellen over het leven. Je kunt veel van hen leren en het zet je aan het denken. Hoe ziet mijn toekomst er straks uit? Hoe wil ik oud worden? Soms zijn situaties schrijnend en confronterend, als iemand veel moeite heeft met alle veranderingen en nooit echt een nieuw thuis vindt, nadat ze hun eigen huis moeten achterlaten. Andere mensen accepteren de vele veranderingen en hen zie ik op een prachtige manier oud worden. Je hoopt hierin een rol te kunnen spelen en het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken. 
 
In de twee jaar dat ik nu bij IJsselheem werk, zag ik de zorgzwaarte toenemen. De zorg wordt steeds complexer en de organisatie daagt ons uit hierin mee te groeien. We mogen meedenken en worden sneller bij een casus betrokken, waardoor de rol van een psycholoog steeds groter wordt. Daarin voel ik ons erg gesteund door de directie. Het helpt daarbij dat we een fijne, jonge en gemotiveerde vakgroep hebben. Er zijn momenteel weinig wisselingen en collega's pakken graag dingen op. Vanuit die rust en stabiliteit kunnen we als vakgroep verder bouwen. 

Een psycholoog bij wie het kriebelt om een keer in een ander werkgebied aan de slag te gaan, moet de ouderenzorg zeker een kans geven. Bij IJsselheem werk je binnen een fijne vakgroep en liggen er mooie uitdagingen op je te wachten."  

Kom jij ook werken bij IJsselheem?
Klik hier voor alle vacatures bij IJsselheem